Tuesday, April 16, 2024
HomeSportAlegeri prezidențiale 2024: Mircea Geoană, favorit în sondaje

Alegeri prezidențiale 2024: Mircea Geoană, favorit în sondaje

Alegeri prezidențiale 2024: Mircea Geoană, favorit în sondaje

Se apropie momentul alegerilor prezidențiale din România, iar ultimul sondaj de opinie indică un favorit clar pentru câștigarea scrutinului. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 16-24 ianuarie, Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, se clasează pe primul loc în preferințele electoratului, depășindu-și cu mult concurența.

Mircea Geoană, în frunte în ambele variante de sondaj

Conform datelor sondajului, Mircea Geoană ar obține 26,5% din voturi la alegerile prezidențiale. El se clasează astfel în fruntea competiției, cu o diferență de aproape opt procente față de al doilea clasat, Marcel Ciolacu, care obține 18,9% din voturi. Podiumul este completat de Diana Șoșoacă, care este preferată de 14% dintre alegători.

Într-o altă variantă a sondajului, în care Victor Ponta ar candida la președinție, Mircea Geoană ar obține totodată un procentaj semnificativ, de 24,6% din voturi. Marcel Ciolacu ar obține 15,1%, în timp ce Diana Șoșoacă s-ar situa la o mică distanță, cu un scor de 14,8%. Urmează apoi Nicolae Ciucă, Victor Ponta și George Simion.

“Fostul premier (Victor Ponta), care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare să obțină cele mai multe voturi de la candidații PSD, Marcel Ciolacu și AUR, George Simion. De asemenea, Mircea Geoană pierde două puncte, în timp ce ceilalți candidați înregistrează schimbări minime în intenția de vot”, a precizat Remus Ștefureac, director general al INSCOP.

Sondajul a prezentat respondentilor două scenarii de alegeri și în ambele variante a rezultat că Mircea Geoană ar fi câștigătorul. Diferența dintre el și celui de-al doilea clasat, Marcel Ciolacu, ar fi de aproape zece procente, respectiv 24,6% față de 15,1%. Victor Ponta, cu un procentaj de 10,7%, s-ar situa între Nicolae Ciucă (10,8%) și George Simion (10,4%).

A doua variantă a sondajului, care nu includea candidatura lui Victor Ponta, arată că Mircea Geoană este singurul “prezidențiabil” care a înregistrat o creștere constantă în preferințele alegătorilor în ultimele luni, ajungând de la 25,3% la 26,5%. În același timp, George Simion este singurul care a înregistrat o scădere constantă în preferințele de vot, coborând de la 18,7% în septembrie 2023 la 13,3% în ianuarie 2024.

Mircea Geoană este singurul politician care a crescut constant în preferinţele alegătorilor, în ultimele luniFoto: INSCOP
Mircea Geoană este singurul politician care a crescut constant în preferinţele alegătorilor, în ultimele luni
Foto: INSCOP

“Intenția de vot la alegerile prezidențiale pentru varianta de candidați testată în septembrie și noiembrie 2023 și repetată în ianuarie 2024 rămâne relativ constantă, schimbările fiind neglijabile”, este concluzia trasa de directorul general al INSCOP, Remus Ștefureac.

Conform acestui sondaj, Mircea Geoană se bucură de o susținere semnificativă din partea alegătorilor și pare a fi favoritul clar pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din acest an. Cu toate acestea, este important de menționat că rezultatele sondajelor pot flcutua pe parcursul campaniei electorale și numai votul exprimat în mod real poate determina rezultatul final al alegerilor.

TAGS: Alegeri prezidențiale 2024, Mircea Geoană, sondaj, alegerile prezidențiale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments