Friday, May 24, 2024
HomeSportAlegeri Prezidențiale 15 Septembrie: Klaus Iohannis promulgă legea modificării datei scrutinului

Alegeri Prezidențiale 15 Septembrie: Klaus Iohannis promulgă legea modificării datei scrutinului

Alegeri Prezidențiale Septembrie – Klaus Iohannis promulgă legea

Alegeri Prezidențiale 15 Septembrie: Klaus Iohannis promulgă legea modificării datei scrutinului

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat și promulgat legea ce stabilește data alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie. Conform noului act normativ, scrutinul va avea loc cu cel mult trei luni înainte ca mandatul președintelui să expire.

Duminică, 15 Septembrie – Ziua Alegerilor

Data alegerilor pentru funcția de președinte al României a fost fixată pentru duminica, 15 septembrie. În cazul unui eventual tur doi, acesta va avea loc pe 29 septembrie. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 5 martie, inițiată de UDMR, însă a fost contestată la Curtea Constituțională de către parlamentarii USR și Forța Dreptei, care au ridicat semne de întrebare asupra respectării principiilor democratice.

Contestația CCR: Redimensionare Temporală

Curtea Constituțională a României a respins contestația, menționând că modificarea propusă în lege reprezintă o ajustare a perioadei în care se stabilește data alegerilor, fără a afecta esența dreptului electoral. Potrivit Curții, această schimbare temporală intră în linia democrației constituționale și asigură o tranziție corespunzătoare între mandate, fără a schimba caracterul mandatelor în desfășurare.

Plasarea datei alegerilor în ultima parte a mandatului prezidențial conform legislației este considerată a fi un aspect esențial al ciclului democratic, oferind tuturor actorilor politici interesului necesar pentru pregătirea și desfășurarea competiției electorale.

TAGS: Alegeri, Klaus Iohannis, Curtea Constituțională
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments