Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateAlegeri 2024 în România: Calendar, Proces și Candidați la Primăria București

Alegeri 2024 în România: Calendar, Proces și Candidați la Primăria București

Alegeri 2024 în România: Calendar, Proces și Candidați la Primăria București

Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an în România, începând cu europarlamentarele și localele din iunie, urmate de prezidențialele din noiembrie și parlamentarele din decembrie. Actualizarea de pe 4 iulie a stabilit datele exacte: primul tur al prezidențialelor va avea loc pe 24 noiembrie, al doilea pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Coaliția PSD-PNL a decis că cele patru tipuri de alegeri să înceapă pe 9 iunie cu europarlamentarele și localele. După consultările din iulie, s-a modificat programul astfel: alegerile prezidențiale au fost programate pentru 24 noiembrie – primul tur și 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare pentru 1 decembrie.

Biroul Electoral Central pentru alegerile din iunie s-a format pe 16 martie, incluzând șapte judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice și minorităților naționale.

Alegeri locale 2024

Alegerile locale din 2024 sunt esențiale pentru comunități, stabilind reprezentanții locali pentru următorii patru ani. Alegerile vor defini deciziile privind bugetul local, serviciile publice, și dezvoltarea urbană și rurală.

Ce votăm la alegerile locale 2024

Alegătorii vor vota pentru primari, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Deciziile acestora vor influența gestionarea bugetului local, infrastructura, și serviciile publice locale.

Cum se desfășoară alegerile locale

Dreptul de vot este acordat cetățenilor români cu vârsta de 18 ani, iar votarea se desfășoară între orele 7:00 și 22:00. Procedura este stabilită pentru a asigura corectitudinea și transparența votului.

Câte buletine de vot sunt la alegerile locale 2024

Fiecare alegător va primi 5 buletine de vot: unul pentru primărie, consiliul local, consiliul județean, președinția consiliului județean, și unul pentru europarlamentare.

La ce secție de votare votezi la alegerile locale din 9 iunie 2024

Alegătorii pot vota doar în secțiile la care sunt arondați conform adresei de domiciliu sau reședință.

Cine sunt candidații la Primăria București la alegerile locale 2024

Printre cei care candidează pentru Primăria Capitalei se regăsesc Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone, Mihai Enache, Gabriela Firea, Sebastian Burduja și Diana Șoșoacă.

Care sunt criteriile pentru a deveni primar

Pentru a candida, trebuie să ai minim 23 de ani și să ai domiciliul în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Continue …

Tags:

alegeri, romania, alegeri-locale
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General