Sunday, June 23, 2024
HomeSanatateAlarmant: Hipertensiunea arterială, principalul inamic al sănătății cardiace în România

Alarmant: Hipertensiunea arterială, principalul inamic al sănătății cardiace în România

Alarmant: Hipertensiunea arterială, principalul inamic al sănătății cardiace în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară, conform Societății Române de Hipertensiune. Cu o prevalență de 48% în rândul populației cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, România se află mult peste media mondială, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit statisticilor internaționale, 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune, cu toate acestea, doar 68% sunt diagnosticați, iar doar 59% sunt tratați pentru această afecțiune. Este îngrijorător faptul că doar 30% dintre aceștia reușesc să-și controleze valorile tensionale prin tratament.

Specialiștii avertizează că controlul inadecvat al hipertensiunii arteriale poate duce la complicații grave precum insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau chiar deces. Fiecare creștere de 20 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice peste valorile normale poate dubla riscul de accident vascular cerebral sau deces.

Printre factorii care pot influența apariția hipertensiunii se numără alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul și stresul. E important ca publicul să fie conștient de aceste riscuri și să adopte un stil de viață sănătos pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel către toți membrii societății, cu un accent deosebit pe persoanele cu risc cardiovascular, indiferent de vârstă, sex, ocupație sau stil de viață, să-și monitorizeze tensiunea arterială și să acționeze preventiv în cazul depistării unor valori anormale.

Tags:

, , , , ,

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General