Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateAlarmant! Cresc procentele de legume contaminare cu pesticide în România

Alarmant! Cresc procentele de legume contaminare cu pesticide în România

Alarmant! Cresc procentele de legume contaminare cu pesticide în România

Într-un raport recent, Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că numărul de probe de legume analizate pentru reziduurile de pesticide a crescut în anul 2023. În total, au fost prelevate 2.122 de probe, din care 1.323 au fost testate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPPV) din București, restul de 799 la Laboratorul Regional din Târgu Mureș.

Rezultatele analizelor de la laboratorul din București arată că situația este alarmantă în marile bazine legumicole din sudul României. Procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut semnificativ față de anul precedent, ajungând la 40,1%, conform informațiilor ANF. Printre legumele cel mai des afectate se numără mărarul, salata și tomatele.

Raportul publicat indică faptul că, în comparație cu anul anterior, procentul de legume contaminate cu reziduuri de pesticide a înregistrat o creștere semnificativă. Acest aspect este foarte îngrijorător, dat fiind impactul asupra sănătății consumatorilor și asupra mediului înconjurător.

Spre exemplu, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională Fitosanitară, procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut de la 27,9% în 2022 la 40,1% în 2023. Această creștere substanțială pune în evidență necesitatea unor măsuri urgente pentru reglementarea și controlul utilizării pesticidelor în România.

În cadrul analizelor efectuate la Laboratorul Regional din Târgu Mureș, situația nu este mai puțin îngrijorătoare. Județele cuprinse în aria de competență a acestuia, din Transilvania și nordul Moldovei, au înregistrat, de asemenea, o creștere a procentului de legume contaminate cu reziduuri de pesticide, de la 35,86% la 38,17% în 2023.

Tomatele, ardeiul, salata, castraveții și pătrunjelul cu frunze sunt printre cele mai contaminate legume conform raportului recent publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară. Legumele care ar trebui să fie parte integrantă a unei diete sănătoase și echilibrate sunt acum identificate ca purtătoare de reziduuri de pesticide, fapt alarmant pentru consumatori.

Conform specialiștilor, reziduurile de pesticide găsite în legume sunt rezultatul tratamentelor cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. Aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra sănătății umane și pot afecta echilibrul mediului înconjurător.

Astfel, este imperativ ca autoritățile competente să ia măsuri eficiente în reglementarea folosirii pesticidelor în agricultură pentru a proteja atât consumatorii, cât și mediul înconjurător de efectele nocive ale acestor substanțe chimice.

TAGS: legume, pesticide, Autoritatea Națională Fitosanitară, analize, situație alarmantă
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments