Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeActualitateAlarmă în sectorul agricol: Situație delicată pentru fermele mici și mijlocii din...

Alarmă în sectorul agricol: Situație delicată pentru fermele mici și mijlocii din România

Alarmă în sectorul agricol: Situație delicată pentru fermele mici și mijlocii din România

Într-o societate dominată de agricultură industrială, cu multe exploatații agricole de dimensiuni mari, Ștefan Muscă, unul dintre cei mai vocali fermieri din țara noastră, vine cu un avertisment sumbru.

Cu o experiență vastă în domeniul agricol, acesta nu doar că a reușit să facă față provocărilor și să-și mențină ferma în funcțiune, dar atrage și atenția asupra situației delicate în care se află exploatațiile agricole mici și mijlocii.

Nevoia constantă de finanțare, problemele de piață și presiunea concurenței din partea exploatațiilor agricole mari au dus la o situație dificilă, iar asta a determinat mulți agricultori să renunțe la munca asiduă de o viață și să predea fermele lor cu propria mână.

Din păcate, după cum spune Ștefan Muscă, astfel de situații se înregistrează chiar în zone agricole cu potențial, cum este sud-estul țării, unde seceta le-a dat lovitura de grație fermierilor. Mai mult de atât, întârzierea plății subvențiilor și lipsa unor măsuri de sprijin din partea autorităților au grăbit falimentul multor exploatații agricole, pline de datorii către bănci și furnizorii de inputuri.

„Grupuri de investiții din afară stau la pândă să ne preia fermele… cred că în jur de 200.000 de ferme sunt în mare dificultate de a-și face plățile. În Ialomița și Călărași, o companie mare cunoscută a preluat o grămadă de firme, pentru că oamenii n-au mai avut bani să le plătească inputurile. S-au dus și au zis că le predă ferma ca să nu-i mai dea în judecată și să nu mai plătească penalități. Au predat-o singurei, au rămas sclavi în propria ogradă. Le preia fermele și îi lasă să lucreze acolo până se organizează, adică să-și facă rost de oameni. Fermierul acela a devenit sclav în propria lui afacere”, a declarat pentru Puterea Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România.

Muscă avertizează că până la finele lunii martie ar putea să clacheze în jur de 200.000 de ferme mici și mijlocii, pentru că oamenii n-au din ce să plătească dările. Probleme au, însă, și fermele mai mari care lucrează câteva sute de hectare și chiar până la 1.000 ha.

„N-au făcut nici producții, nu s-a venit nici cu politici de ajutor, nu se mai pot salva că n-au din ce. Noi pentru înverzire luam banii în octombrie, iar acum nici la mijlocul lui ianuarie nu suntem siguri că-i primim”, ne-a mai precizat Ștefan Muscă.

Acesta le reproșează autorităților că se întârzie cu adoptarea unor legi vitale care ar putut să-i ajute pe fermierii aflați la ananghie. Este vorba de legea calamității naturale și a cazului de forță majoră, care le-ar fi permis agricultorilor să amâne plățile cu 6 luni – un an, dar și de Creditul Fermierilor cu dobândă de 1,95%, despre care nu se mai aude nimic.

Tag-uri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments