Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeLifestyleAlarmă în industria uleiului de măsline: contrabandiștii inunda piața cu produse contrafăcute

Alarmă în industria uleiului de măsline: contrabandiștii inunda piața cu produse contrafăcute

Alarmă în industria uleiului de măsline: contrabandiștii inunda piața cu produse contrafăcute

Industria uleiului de măsline se confruntă cu o adevărată epidemie a falsificărilor, după ce au fost confiscate peste 260.000 de litri de produse contrafăcute în timpul unor operațiuni de raid efectuate în Italia și Spania în luna noiembrie. Aceste confiscări spectaculoase au atras atenția autorităților și au alertat consumatorii.

Curând după aceste operațiuni, autoritățile au declanșat noi investigații în jurul a aproximativ cincizeci de restaurante din Roma, suspectate că ar comercializa ulei de măsline falsificat. Acțiunile coordonate au arătat amploarea fenomenului și necesitatea luării unor măsuri urgente pentru a contracara proliferarea acestor produse.

În contextul acestei crize, mulți consumatori se întreabă cum pot distinge uleiul de măsline autentic de cel falsificat. Escrocii au dezvoltat tehnici sofisticate pentru a masca produsele contrafăcute, dar există câteva indicii importante pe care oricine le poate verifica.

  • Uleiul din semințe, înlocuitorul ieftin al uleiului de măsline, este în mod normal transparent, iar falsificatorii îl colorează pentru a-i conferi nuanțe verzi folosind clorofilă și adaugă carotenoizi pentru a crea trăsături galbene.
  • Un alt aspect important este gustul. Uleiul de măsline autentic are întotdeauna un gust caracteristic, fie că este dulce, amărui sau picant. Pe de altă parte, uleiul din semințe nu are nicio aromă sau miros.

Conform profesorului de științe alimentare Maurizio Servili, polifenolii sunt cei care conferă uleiului de măsline autentic gustul său deosebit. Chiar și cei care au încercat uleiul de măsline de câteva ori pot face diferența. Aceste informații pot fi utile în cazul în care uleiul de semințe este amestecat cu ulei de măsline adevărat, pentru a dificulta detectarea falsificării.

Pentru a fi siguri că achiziționează ulei de măsline de calitate, consumatorii trebuie să fie atenți la informațiile de pe etichetă. Este important să se verifice data și locația de recoltare menționate clar, să se caute codurile QR pentru a urmări lanțul de producție și să se acorde atenție sigiliilor unui certificator, tester sau consorțiu terț. Siguranța unui produs poate fi atestată de consorții precum DOP sau IGP.

Ultima tendință în industrie este utilizarea sistemelor blockchain pentru asigurarea trasabilității. Un producător italian de ulei de măsline, Sabina Petrucci, afirmă că aceste sisteme sunt avansate și că permit consumatorilor să verifice autenticitatea produsului. Cu toate acestea, ea subliniază faptul că verificările suplimentare sunt întotdeauna necesare și că educația consumatorilor joacă un rol crucial în prevenirea fraudelor.

Comercializarea uleiului de măsline contrafăcut este un fenomen cu răsunet internațional. Investigațiile continuă în diverse țări pentru a combate acest flagel. Este important ca consumatorii să fie informați și să fie în alertă pentru a evita să cadă pradă acestor înșelătorii.

TAGS:

ulei de măsline fals

falsificare ulei de măsline

ulei de măsline autentic

contrabanda ulei de măsline

industria uleiului de măsline

consumatori ulei de măsline

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments