Sunday, April 21, 2024
HomeActualitateAlarmă în Fâșia Gaza: UN avertizează împotriva invaziei terestre israeliene în orașul...

Alarmă în Fâșia Gaza: UN avertizează împotriva invaziei terestre israeliene în orașul Rafah

Alarmă în Fâșia Gaza: UN avertizează împotriva invaziei terestre israeliene în orașul Rafah


Națiunile Unite au lansat un avertisment urgent privind o posibilă invazie terestră israeliană în orașul Rafah, din Fâșia Gaza, care ar putea avea consecințe devastatoare în regiunea sudică a enclaviei. Potrivit agenției Reuters, această ofensivă militară ar putea declanșa un măcel în zona dens populată, unde trăiesc peste 1 milion de oameni.


Israelul a justificat planurile sale militare prin dorința de a elimina militanții grupării Hamas și de a elibera ostaticii israelieni, care sunt ținuți captivi în ascunzătorile din Rafah. Cu toate acestea, Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a atras atenția că operațiunile militare ar putea amenința grav activitatea umanitară deja fragilă din regiune.


Discuțiile privind un posibil acord de armistițiu între SUA, Egipt, Israel și Qatar s-au încheiat fără rezultate semnificative, în timp ce apelurile pentru renunțarea Israelului la asaltul asupra orașului Rafah s-au intensificat. ONU și-a exprimat îngrijorarea într-un comunicat de presă, atrăgând atenția că o invazie terestră ar avea consecințe periculoase și ar putea duce la escaladarea conflictului.


În fața presei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut un apel la negocieri pentru eliberarea ostaticilor și încetarea ostilităților. Acesta a subliniat faptul că o ofensivă totală asupra orașului Rafah ar avea consecințe devastatoare și ar pune în pericol viețile civile.


Războiul din Fâșia Gaza, care este controlată de Hamas, a avut începutul în luna octombrie a anului trecut, când militanții Hamas au lansat atacuri asupra Israelului. Ca răspuns, Israelul a declanșat un asalt militar asupra enclavii, soldat cu pierderea a mii de vieți, în special a femeilor și copiilor. Autoritățile palestiniene au atras atenția că sub ruinele bombardamentelor s-ar putea afla încă mii de cadavre.


Rafah, unde se estimează că trăiesc peste jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza, se confruntă cu o situație critică. Locuitorii acestui oraș se adăpostesc la granița cu Egiptul, în corturi improvizate, și trăiesc în condiții inumane, lipsindu-le alimentele și accesul la asistența medicală. Oficialii ONU au criticat răspunsul umanitar limitat și au atras atenția că acești oameni se află în fața unei situații disperate.


Israelul pregătește evacuarea orașului Rafah în tabere de corturi, la granița cu Egiptul


Potrivit informațiilor apărute în publicația The Wall Street Journal (WSJ), înainte de ofensiva planificată asupra orașului Rafah, israelienii au propus evacuarea populației în tabere de corturi situate în apropierea frontierei cu Egiptul. Această propunere implică înființarea a 15 tabere de câte 25.000 de corturi destinate palestinienilor.


Autoritățile egiptene au fost contactate de Israel și li s-a cerut sprijinul în organizarea acestor tabere și a unor spitale de campanie. Rafah are cel mai important punct de trecere dintre Gaza și Egipt și este supraaglomerat, fiind refugiu pentru sute de mii de palestinieni din regiunea înconjurătoare.


Intenția Israelului de a invada orașul a fost puternic criticată pe plan internațional. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a subliniat importanța protejării populației civile în situația actuală, în care nu există un loc sigur în Gază din cauza bombardamentelor și a lipsei de adăposturi. ONU se opune ferm unei relocari forțate și îndeamnă la găsirea unei soluții pașnice și umanitare pentru conflict.


Citiți și:Foto: Profimedia Images


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments