Tuesday, April 16, 2024
HomeSportAjutorul pentru Refugiații Ucraineni Prolongat cu Trei Luni

Ajutorul pentru Refugiații Ucraineni Prolongat cu Trei Luni

Ajutorul pentru Refugiații Ucraineni Prolongat cu Trei Luni

Ministerul Afacerilor Interne a propus un proiect de ordonanță de urgență care prevede prelungirea schemei de ajutorare pentru refugiații ucraineni cu încă trei luni. Această decizie vine în contextul nevoii continue de sprijin pentru persoanele care s-au refugiat în România din cauza invaziei ruse din Ucraina. Astfel, aceștia vor putea beneficia de suma forfetară pentru cazare până la data de 30 iunie 2024, asigurată în principal din fonduri europene.

Modalitatea și termenii de acordare a ajutorului rămân neschimbați, singura modificare constând în prelungirea termenului limită de la 31 martie la 30 iunie. Familiile și persoanele singure vor primi o sumă forfetară lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană pe o perioadă de maximum 4 luni consecutive, dar nu mai târziu de data menționată. Această sumă este diferențiată, fiind de 750 lei/lună pentru persoanele singure și 2000 lei/lună pentru familiile beneficiare, alături de 600 lei/lună pentru cheltuielile de hrană pentru fiecare persoană.

O decizie crucială pentru această prelungire a venit din partea Comisiei Europene, care a alocat finanțare din Fondul Azil, Migrație și Integrare (FAMI) pentru statele ce se confruntă cu un val considerabil de refugiați, printre care se numără Bulgaria, Cehia, Polonia, România și Slovacia. Departamentul pentru Situații de Urgență a solicitat finanțare, iar suma alocației pentru România se ridică la 17.163.000 de euro dintr-un total de 20.091.000 de euro.

Probleme în Integrarea Refugiaților Ucraineni

Deși ajutorul financiar pentru refugiații ucraineni este vital, integrarea acestora în societatea românească este departe de a fi un succes. Guvernul a întâmpinat dificultăți în respectarea angajamentelor asumate față de acești oameni, întârzirile în plata sumelor forfetare fiind doar o mică parte a problemei. Conform datelor oficiale, până la data de 31 decembrie 2023, integrarea acestor persoane nu a avut rezultatele scontate.

Raportul guvernamental relevă că de la începutul conflictului ruso-ucrainean, un număr semnificativ de persoane au solicitat azil sau protecție internațională în România. Cu toate acestea, plățile sumelor forfetare și integrarea pe piața muncii reprezintă provocări majore. De exemplu, doar un procent mic din refugiații ucraineni au contracte de muncă înregistrate, iar accesul la educație este încă limitat pentru un număr semnificativ de copii proveniți din această comunitate. Aceste aspecte aduc în discuție necesitatea unor strategii mai eficiente de integrare socială a refugiaților ucraineni în România.

Urmări Sesiune Taguri:

TAGS: Refugiații ucraineni, Ajutor refugiați, Integrare socială, Fonduri europene

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments