Tuesday, April 16, 2024
HomeSportAjutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air, declarat ilegal de Comisia Europeană

Ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air, declarat ilegal de Comisia Europeană

Ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air, declarat ilegal de Comisia Europeană

Comisia Europeană a finalizat investigația referitoare la ajutorul acordat de guvernul condus de Ludovic Orban companiei aeriene Blue Air și a ajuns la concluzia că acesta a fost ilegal. Astfel, România este obligată să recupereze suma de 33,84 milioane de euro, reprezentând “ajutor de stat incompatibil”, de la companie.

Ajutorul de stat a fost aprobat în luna august 2020, pe durata mandatului lui Ludovic Orban. Încă din luna aprilie a anului anterior, Comisia Europeană a anunțat că va investiga planul de restructurare propus de Blue Air.

Investigația a vizat și respectarea normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în cadrul planului de restructurare adoptat. Concluzia Comisiei Europene este că planul de restructurare propus de companie nu a fost eficient în asigurarea viabilității pe termen lung a Blue Air și, prin urmare, este în contradicție cu regulile UE privind ajutoarele de stat.

Comisia Europeană a transmis următoarea declarație:

“Planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să asigure viabilitatea pe termen lung a companiei, iar aceasta încalcă normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat. Prin urmare, România trebuie să recupereze suma ilegală de 33,84 milioane de euro (163,8 milioane de lei) de la Blue Air.”

Sursa: news.ro

Investigația Comisiei Europene

Compania aeriană Blue Air a fost afectată în mod semnificativ de pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, problemele financiare ale companiei nu au apărut doar în contextul pandemiei, ci datează încă din anul 2019.

În anul 2020, Comisia Europeană a aprobat două măsuri de sprijin financiar pentru a ajuta Blue Air. Prima măsură consta în acordarea unei sume de 28 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în perioada pandemiei. A doua măsură a constat în garantarea unei sume de aproximativ 33,84 milioane de euro (163,8 milioane de lei), care a reprezentat un împrumut de salvare destinat să acopere nevoile de lichidități ale Blue Air în următoarele șase luni.

Declarația Comisiei Europene în legătură cu ajutorul de stat acordat de România:

“România s-a angajat să asigure că garanția publică pentru împrumutul de salvare va fi încetată după șase luni sau va prezenta Comisiei un plan de lichidare sau un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air, în scopul evaluării ajutorului de stat.”

Planul de restructurare a fost prezentat în luna aprilie 2021 și a fost actualizat de mai multe ori în cursul anului. În cele din urmă, în luna septembrie a anului 2022, Blue Air și-a suspendat activitatea. Ulterior, România a returnat împrumutul acordat companiei în luna noiembrie 2022 și a preluat o participație de 75% în cadrul acesteia.

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare propus de Blue Air nu a fost viabil, coerent și suficient de amplu pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiei într-un interval rezonabil de timp și fără să afecteze concurența pe piața unică.

TAGS: Comisia Europeană, ajutor de stat, Ludovic Orban, Blue Air

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments