Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateAcumularea de plăci în artere - o problemă serioasă pentru sănătatea inimii

Acumularea de plăci în artere – o problemă serioasă pentru sănătatea inimii

Acumularea de plăci în artere – o problemă serioasă pentru sănătatea inimii

Ateroscleroza, cunoscută și sub denumirea de acumulare de plăci, reprezintă un proces care poate duce la blocarea arterelor coronare ce alimentează mușchiul cardiac. Această afecțiune, denumită și boală coronariană, este cauzată de acumularea de colesterol și celule inflamatorii în interiorul vaselor de sânge, conform declarațiilor Dr. Ali Haider, MD, cardiolog intervenționist la NewYork-Presbyterian Queens, citate de Yahoo News.

Ateroscleroza determină acumularea plăcilor de aterom în interiorul arterelor, acestea fiind depozite grase compuse din colesterol și alte substanțe care afectează fluxul sangvin. Aceasta poate conduce la diverse afecțiuni cardiace, precum boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Dr. Haider subliniază că există mai mulți factori de risc care pot contribui la acumularea plăcii, inclusiv unii care nu pot fi controlați, cum ar fi genetica și vârsta. Cu toate acestea, există și factori de risc asupra cărora putem interveni, precum nivelurile ridicate de colesterol, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, fumatul și obiceiurile alimentare și de viață nesănătoase.

Specialistul atrage atenția asupra importanței acordate acumulării de plăci, având în vedere consecințele grave asupra sănătății inimii. Bolile de inimă rămân principala cauză de deces în Statele Unite ale Americii, iar acumularea plăcii poate duce în cele din urmă la apariția atacurilor de cord prin ruperea plăcilor, care provoacă blocarea bruscă a arterelor și leziuni la nivelul mușchiului cardiac.

Chiar dacă testele medicale pot fi utile în depistarea problemelor cardiace, Dr. Haider subliniază că managementul factorilor de risc este esențial în prevenirea acumulării plăcii, acesta includând și dieta.

În acest context, trebuie menționat faptul că mulți oameni greșesc atunci când aleg să urmeze o dietă ketogenică. Specialistul afirmă că, în ciuda popularității acestei diete, adoptarea ei poate fi una dintre cele mai rele alegeri în ceea ce privește acumularea de plăci. O alimentație bogată în grăsimi saturate este direct legată de creșterea colesterolului LDL, ceea ce favorizează apariția plăcilor acumulate în artere.

Este important de menționat faptul că, deși dieta ketogenică poate ajuta la scăderea în greutate pentru unele persoane, aceasta nu reprezintă o opțiune sănătoasă pentru inimă. Recomandările Dr. Haider se bazează pe efectele negative ale acestei diete asupra nivelului colesterolului și, implicit, asupra acumulării de plăci în artere.

Pentru a preveni acumularea plăcii în vasele de sânge și, implicit, pentru a menține sănătatea inimii, Dr. Haider recomandă trei pași cheie:

  1. Verificarea regulată a tensiunii arteriale, glicemiei și nivelului de colesterol din sânge, însoțită de discuții cu un medic în vederea stabilirii strategiilor de modificare a acestor valori, în cazul în care este necesară intervenția.
  2. Renunțarea completă la fumat și adoptarea unei alimentații bogate în nutrienți, însoțită de practicarea exercițiilor fizice regulate.
  3. Consultarea unui cardiolog în cazul în care există antecedente de boli de inimă în familia pacientului, pentru a se stabili un plan de prevenție adecvat.

Pentru a evita problemele cardiace și pentru a menține sănătatea inimii, este esențial să ne informăm și să acordăm atenție factorilor de risc asociați acumulării plăcii în artere.

Detalii esențiale despre acumularea de plăci în artere

Keyword Tags: plăci, ateroscleroza, boli de inimă, atacuri de cord, accident vascular cerebral, decease, dietă ketogenică, sănătatea inimii, factori de risc, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, fumat

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments