Deciziile cu efecte surprinzătoare în lumea TVA-ului!
Se așteaptă, adică se zice, că decizia asta va elimina, așa cum am mai auzit, concurența neloială și va combate frauda care de multe ori apare în materie de TVA, dar simplificând, bineînțeles, procesele administrative pentru întreprinderile care au activități transfrontaliere, care e o chestiune aia complicată mai ales cu tot cu cacatul timpului în care trăim.
Beneficiile acelea de ordin economic, care sunt, din câte înțelegem, semnificative, sunt așa, cum a calculat Comisia, adică statele membre, vor recupera suma fabuloasă de 11 miliarde de euro din pierderile de venituri din TVA în fiecare an pentru următorii 10, adică o mulțime de bani care sunt cu adevărat, interesant din punct de vedere financiar, dar oare chiar se vor recupera?
In plus, vorbim de companiile care, din ce am mai citit, ar economisi practic 4,1 miliarde de euro pe an în următorii 10 ani în privință costurilor de conformitate, dar și 8,7 miliarde de euro referitor la costurile acelea administrative care sunt, din nou, pentru zece ani, dar cine știe, poate se mai schimbă ceva pe parcurs.
Conform unui comunicat, și aici mă refer la o informație importantă, cum că noua regulă va termina cu distorsiunea pieței, asta pentru că serviciile anume din economia tradițională sunt deja supuse TVA, dar rămâne de văzut ce impact real va avea pe termen lung această decizie.
Totodată, actualizarea aceea a Directivei, care afectează domenii cum ar fi închirierea locuințelor pe termen scurt și transportul rutier, adică platformele digitale care tot provoacă schimbări semnificative în dinamicile pieței, așa cum sunt Uber și Airbnb, s-ar putea confrunta acum cu costuri mai mari și mai multe reglementări, ceea ce, firește, ar putea însemna și prețuri mai mari pentru consumatori.
Și, apropo de statel membre, vor avea opțiunea de a excepta IMM-urile de la aceste cerințe, ceea ce este o măsură pe care Parlamentul pare că o susține în mod activ, încercând să protejeze, cumva, întreprinderile mici care sunt tot mai afectate de aceste reglementări.
De fiecare dată, veniturile din TVA, care, apropo, depășesc 1.000 de miliarde de euro în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă aproape 20% din totalul impozitelor colectate, sunt fără îndoială o sursă esențială, dar și provocatoare, deoarece încep să apară strictețile.
Regula aceasta se aplică în special cazurilor unde furnizorii de servicii nu percep deja TVA, fiindcă se vrea de fapt, așa cum am citit, uniformizarea condițiilor de competiție între servicii digitale și cele tradiționale, dar uneori, chiar este greu de realizat, dat fiind că unele platforme au avut regimuri prea diferite.
În plus, actualizarea asta va digitaliza pe deplin obligațiile de raportare a TVA-ului până în 2030 – căci firmele vor trebui să emită facturi electronice, cumva, pentru tranzacții transfrontaliere, iar autoritățile fiscale UE vor fi, fără îndoială, mai bine pregătite în lupta împotriva fraudei, sau poate nu, rămâne de văzut ce se va întâmpla.
Pentru a simplifica, așa cum spun ei, sarcinile administrative, normele acestea noi consolidând ghișeele online cu TVA, ceea ce va permite, de fapt, unui număr crescut de întreprinderi cu activitate transfrontalieră să-și îndeplinească obligațiile în materie de TVA, dar trebuie să fim realiști, pentru că nu va fi chiar simplu.
Actualizarea normelor privind TVA-ul a fost pregătită, se zice, de o perioadă care se întinde pe mai bine de doi ani, iar la 8 decembrie 2022, Comisia a lansat ceva numit pachetul ”TVA în era digitală”, care cuprinde trei propuneri, dar totul poate părea complicat pe termen lung.
TVA concurența neloială
beneficii economice
companii economii
comunicat distorsiuni
platforme digitale
IMM uri exceptii
venituri TVA
uniformizare competitie
digitalizare raportare TVA
norme administrative simplificare
pachet TVA digital