Monday, June 24, 2024
HomeActualitateActivista Ilaria Salis, condamnată pentru „terorism” în Ungaria, urmează sa fie eliberată...

Activista Ilaria Salis, condamnată pentru „terorism” în Ungaria, urmează sa fie eliberată din închisoare după ce a fost aleasă eurodeputată


Ilaria Salis, activista italiană antifascistă arestată și închisă în Ungaria după ce a atacat în 2023 mai mulți militanți de extremă-dreapta, urmează să fie eliberată din detenţie fiindcă duminică, 10 iunie, a fost aleasă eurodeputată, relatează Euronews.


Femeia, în vârstă de 40 de ani, o profesoară de la Monza, în Italia, a petrecut 15 luni în închisoare, după ce a fost acuzată că a atacat manifestanţi neonazişti la Budapesta în februarie 2023.


Ea risca să fie condamnată la până la 20 de ani de închisoare, însă şi-a clamat nevinovăţia, recunoscând că a paritcipat la manifestaţii paşnice.


Povestea sa a ţinut prima pagină a ziarelor europene, după ce a fost adusă la tribunal încătuşată şi legată cu lanţuri în ianuarie.


Îngrijorată de condiţiile de detenţie, Roma l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la sfârşitul lui mai şi a obţinut ca Ilaria Salis să fie plasată în arest la domiciliu şi să poarte o ”brăţară” electronică.


Alianţa Verzilor şi Stângii a pus-o pe Ilaria Salis pe un loc eligibil pe lista sa la europene, cu care a obţinut 7% în alegerile  de duminică.


Ilaria Salis urmează să fie eliberată mulţumită imunităţii de eurodeputată, în cazul în care justiţia ungară nu contestă acest lucru.


Citește și: Italia, scandalizată de tratamentul „degradant și umilitor” aplicat unei italience care a fost adusă în lanțuri la un tribunal din Ungaria | VIDEO


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General