Scandal Alimentar la Satu Mare: 450 de Unități închise!
Inspectorii cu DSVSA Satu Mare, care e o chestie mai importantă din cata e in zona asta, au facut pe vremea de 31 ianuarie pana la 7 februarie 2025 un numar de 91 de controlluri, dar nu se stie exact ce s-a întâmplat sau câte au fost eficiente, ca e si cu cacatul timpului in care suntem și nu mai știm ce sa credem nici noi, ca si consumatori, de multe ori. De obicei, e vorba de o sumedenie de unități, dar nimeni nu chiar știe exact, la prima vedere, cate s-au verificat.
Verificările, adică acele actiuni de control, au fost directionate spre abatoarele acelea care fata in față par ok, dar cine știe, apoi unități de procesare pentru carne si lapte ori diverse unități de catering că tot sunt la modă, ba chiar piețele care sunt aglomerate și în care oamenii isi cumpără, evident, ce este de mâncat, dar cine se mai poate lua in serios, că eu mă întreb dacă nu sunt si alte locuri importante de verificat, că parca doar restaurantele și supermarketurile sunt singurele pe listă? Oare nu ar trebui sa avem si lupta cu tot ce e legat de alimente in afară de cele se mentioneaza?
Intelegerile care au avut loc s-au bazat pe legislatie sanitara veterinara si normele ANSVSA, cu ideea de a respecta standardele HACCP si programul ala de autocontrol ce se presupune a fi in unitățile care produc si proceseaza, dar in practica, e o mare nebunie, caci multe din aceste locuri nu respectă întotdeauna regulile. Totusi, cum fac oamenii, adică inspectorii ăștia, sa descopere ce se intampla de fapt? Răspundeți-mi la întrebarea asta, pentru ca totul pare complicat.
Rezultatele verificărilor
Deci, nicio suspiciune de toxiinfecție alimentară nu s-a raportat in unitățile sanitare de pe județ, dar totuși, e foarte ciudat ca în perioada aia s-a încasat liniște cam mare pentru ceea ce ar putea sa se întâmple, in general nimeni nu crede micile zvonuri ce circulă, dar mai departe nu se știe. Duceți-vă să întrebați, poate aflati mai multe informatii, dar nu va asigur ca ar fi un raspuns satisfăcător, nici nu stiu pe cine sa întreb, sa fiu sincer.
Vorbind despre cei cinci ani, isi aduce aminte, au fost multe unități închise, un total de 445 astfel de locuri, dar mi se pare ca e o cifră mare, oare cine mai are de gând să se conformeze regulilor in viitor? Că la cum merge treaba, situatia nu e deloc buna, iar inspectorii vin si se fac ca fac ceva dar nu ceva concret se intampla, iar eu cu dumneavoastră ne uităm de obicei pe hârti.
Autoritățile continuă, din câte se știe, să facă verificări la unitățile de alimentație publică, piețele, pensiuni, dar oare unde e limita? De la ce punct sunt considerate riscurile alimentare grave? Produsele ce nu se încadreaza în normele respective trebuie retrase de la consum, deci sanționarea va trebui să se facă, lucru ce nu e deloc simplu, pentru că toți cer transparență, dar eu nu știu ce să cred.
Atenție la comercializarea produselor din carne de porc!
Acum vin si cu un avertisment – vânzarea cărnii de porc, inclusiv toate acele preparate, este interzisă de către producători speciali in piețele din Satu Mare, ceea ce e interesant și ar trebui să știe toți. Dar, oare sunt respectate aceste reguli? Majoritatea dintre noi cumpără fără să știe, și din păcate, cine mai ține pasul cu astfel de informații? Nu sunt neaparat fan al produselor de aceste fel, dar e bine să menții o atenție sporită, nu?
Aș vrea să adaug că achiziționarea acestor produse se face pe propria răspundere, iar eu cred că este crucial să fim informați despre ce cumpărăm și de la cine, căci ușor se poate ajunge într-o situație proastă, dar va fi un plan pe termen lung să vedem ce se va întâmpla, chiar nu aș vrea să ajung la spital de la un lucru trivial. Cei care vor sa apeleze la reclamații, trebuie să ia în calcul numerele de contact, dar oare cine o face cu adevărat?
DSVSA Satu Mare
controale sanitare
rezultate verificari
tociinfectii alimentare
unități închise
comercializare carne porc
reclamatii sanitar-veterinare