Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitate81% dintre angajatori planifică recrutări în 2024

81% dintre angajatori planifică recrutări în 2024

81% dintre angajatori planifică recrutări în 2024

Conform celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro, 81% dintre respondenți au declarat că au în plan recrutări pentru anul 2024. Dintre aceștia, 65% și-au început deja procesul de recrutare. Cu toate acestea, 10% dintre angajatori afirmă că nu știu încă în ce direcție va merge strategia lor de recrutare pentru acest an, iar 9% nu au niciun plan în acest sens.

Studiul a atras evaluarea a 170 de companii, iar rezultatele indică faptul că aproape jumătate (47,1%) dintre angajatorii participanți spun că majoritatea pozițiilor pe care le vor ocupa în 2024 vor fi din segmentul entry level, în timp ce 48,2% vor avea nevoie de specialiști. Există însă și 4,7% dintre aceștia care încă nu știu din ce categorie vor recruta.

Când vine vorba de majorările salariale, 26,7% dintre angajatori au deja planificată această creștere pentru anul în curs. Alți 19,8% au declarat că vor acorda majorări salariale, însă doar pentru anumiți angajați pe care își doresc să-i securizeze. 14,9% dintre respondenți au în plan majorări salariale, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului, în timp ce 6,9% vor face acest lucru doar într-un context economic favorabil. De asemenea, 18,8% dintre angajatori nu știu încă dacă vor mări salariile angajaților.

“Vorbim despre creșteri salariale care, în cea mai mare parte, nu vor depăși 10%. 35,2% dintre angajatorii participanți au planificat majorări cuprinse între 5% și 10%, 11,4% le vor crește între 10% și 20%, 8% vor acorda măriri mai mici de 5%, iar 4,5% spun că le vor actualiza cu inflația. 18,2% au declarat că fiecare manager va decide pentru fiecare angajat în parte, în funcție de performanță, iar 22,7% nu știu încă”, a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro.

Potrivit sondajului, specialiștii vor fi categoria de candidați care își va găsi cel mai ușor un loc de muncă în 2024, conform a 33,3% dintre angajatori. Tinerii fără experiență reprezintă o altă categorie preferată de 23,2% dintre respondenți, urmați de muncitorii calificați (21,2%). De asemenea, 10,1% dintre angajatori consideră că IT-iștii vor avea cele mai multe oportunități de angajare, în timp ce 8,1% mizează pe muncitorii necalificați, 2% pe manageri, iar tot 2% pe freelanceri.

În privința modalității de lucru, angajatorii preferă modelul tradițional de la birou. Astfel, 55,6% dintre respondenți au indicat că în 2024 se va lucra preponderent de la birou. Însă un procent semnificativ de 40,4% a optat pentru modelul hibrid, în care angajații lucrează de la birou și de acasă. Doar 4% dintre participanți au declarat că se vor desfășura în continuare activități de la distanță.

eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, a înregistrat în primele luni ale anului peste 32.000 de locuri de muncă postate. Printre acestea, 1.400 au fost joburi remote. Numărul total de aplicări pentru toate joburile a fost de 1,3 milioane. Cu toate că joburile remote reprezintă doar 4% din totalul locurilor de muncă, procentul aplicărilor pentru astfel de joburi crește la 14% din total.

Sondajul realizat în luna ianuarie a acestui an reprezintă un tablou actual al pieței muncii din România, cu participarea a 170 de companii. Rezultatele arată că în următorii ani vor avea loc recrutări semnificative, fapt care poate indica o redresare economică a țării.

TAGS:

RELATED ARTICLES

No h1 tag found

No h1 tag found

No h1 tag found

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments