Saturday, July 20, 2024
HomeActualitate30 de ani de la înființarea SMURD Cluj: Povestea sistemului de salvare...

30 de ani de la înființarea SMURD Cluj: Povestea sistemului de salvare din spatele vieților salvate

30 de ani de la înființarea SMURD Cluj: Povestea sistemului de salvare din spatele vieților salvate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, cel care a fost la originea serviciului de prim-ajutor SMURD și care a marcat ieri trei decenii de activitate, subliniază importanța sistemului pentru formarea viitorilor medici și îndeamnă studenții la medicină să devină voluntari. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a sărbătorit această aniversare subliniind sutele de mii de vieți salvate și regretând absența lui Bernard Muller, un paramedic esențial pentru dezvoltarea SMURD Cluj.

Medicul german Bernard Muller a fost un pilon al dezvoltării SMURD Cluj, aducându-și contribuția atât la nivel local, cât și național. Pasiunea și implicarea sa directă au fost cruciale pentru progresul rapid al SMURD și pentru consolidarea unuia dintre cele mai durabile programe de voluntariat din țară. Absența sa la ceremonia de aniversare a fost simțită profund, iar Raed Arafat a subliniat importanța sprijinului oferit de numeroase persoane la construcția și consolidarea sistemului SMURD, atât la Cluj, cât și la nivel național.

Colonelul doctor Constantin Florea, prim adjunctul inspectorului general al IGSU, a evocat memoria primilor ani ai SMURD Cluj, amintind de atmosfera de solidaritate și devotament a voluntarilor și personalului implicat. Această rețetă a colaborării și determinării a susținut creșterea și extinderea SMURD, devenind un model recunoscut la nivel național.

Genesi SMURD Cluj a fost rezultatul unei colaborări strânse între Grupul de Pompieri Cluj, UMF Cluj-Napoca și Organizația orașelor Partenere Köln – Cluj-Napoca. Echipamentele și mașinile de intervenție au fost primite ca donație din partea partenerilor nemții, marcând astfel un parteneriat solid între cele două comunități.

Încă de la primul apel primit în dispeceratul pompierilor în 1 iulie 1994, SMUR Cluj a devenit un pilon de salvare pentru comunitatea locală, evoluând rapid și diversificându-și serviciile. Începând cu anul 2000, partea medicală a SMURD este finanțată de către Spitalul Județean de Urgență Cluj prin intermediul UPU-SMURD, asigurând astfel continuitatea și calitatea serviciilor prestate.

Extinderea și diversificarea echipajelor SMURD au fost marcate de momente cheie în istoria serviciului. Din 1 august 2007, au fost operaționalizate încă patru echipaje SMURD, între care unul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) la subunitatea de Pompieri Colina din Mănăștur, oferind servicii de salvare avansate.

Inovația și adaptabilitatea SMURD Cluj sunt vizibile și în implementarea echipajelor de prim ajutor în localități precum Dej, Huedin, sau Turda, acoperind rapid nevoile de intervenție de primă linie. Ambulanțele de prim ajutor funcționează în mai multe localități din jurul Clujului, asigurând astfel accesul rapid la servicii medicale de urgență pentru comunitățile din zonă.

În continuarea eforturilor de extindere și acoperire, SMURD Cluj a inaugurat echipaje de prim ajutor și în localități precum Mociu și Florești, completând rețeaua de intervenție de urgență din regiune. De asemenea, introducerea motocicletelor SMURD pentru intervenție rapidă în mediu urban a consolidat capacitatea de răspuns în situații critice.

Cele mai recente extinderi ale echipajelor SMURD pe raza județului Cluj în localitățile Gherla și Jucu marchează angajamentul continuu al sistemului de salvare de a acoperi nevoile diverse și de a asigura accesul la servicii de urgență la standarde ridicate pentru toate comunitățile din regiune.

TAGS:

SMURD, Cluj, Raed Arafat, medici, salvare
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General