Sunday, July 14, 2024
HomeActualitate2023 - Un An Plin de Succese pentru Oficiul Român pentru Drepturile...

2023 – Un An Plin de Succese pentru Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)

2023 – Un An Plin de Succese pentru Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)

În lumina performanțelor excepționale ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), anul 2023 a devenit unul memorabil, marcând unul dintre cei mai fructuoși ani din ultimii 28 de ani de la înființarea instituției. Sub conducerea Directorului general, domnul Andrei-Simion Ijac, echipa ORDA a atins toate obiectivele propuse pentru această perioadă, demonstrând angajamentul și dedicarea față de domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.

Sub îndrumarea conducătorului Andrei-Simion Ijac, ORDA a reușit să obțină rezultate remarcabile în 2023, consolidându-și poziția de lider în domeniul protecției proprietății intelectuale. Aceste realizări vin în contextul aprobării Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2024 – 2028 și finalizării cu succes a proiectului “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital”.

Un alt punct de referință în activitatea ORDA din 2023 a fost participarea la reuniunile Comitetului Național pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) și reprezentarea intereselor țării noastre la nivelul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). De asemenea, evenimentele internaționale desfășurate sub egida OMPI au amplificat vizibilitatea României pe plan global, consolidându-i autoritatea în masa internațională.

În ceea ce privește gestionarea colectivă, ORDA a desfășurat 58 de controale riguroase la organismele de gestiune colectivă, emițând 33 de decizii menite să reglementeze și să aducă la conformitate activitatea acestor entități. Educația și formarea continuă a fost un alt obiectiv cheie pentru ORDA în 2023, contribuind activ la consolidarea poziției României ca lider în domeniul proprietății intelectuale.

Una dintre realizările de seamă a ORDA a fost semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), un pas vital pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În plus, cooperarea strânsă cu Republica Moldova a propulsat ORDA într-o poziție de influență, consolidând parteneriatele durabile și schimburile de bune practici în domeniul proprietății intelectuale.

Într-un gest menit să sublinieze importanța protejării proprietății intelectuale, ORDA a produs un spot video de 30 de secunde, difuzat atât la nivel național, cât și local, marcând astfel Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale. De asemenea, ORDA a reiterat angajamentul său față de dezvoltarea și promovarea domeniului dreptului de autor și drepturilor conexe, subliniind importanța acestui sector vital pentru progresul economic și sociocultural.

Menționăm că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) reprezintă o autoritate de reglementare, evidență, supraveghere, și constatare tehnico-științifică în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, având un rol vital în protejarea și promovarea proprietății intelectuale în România.

Întregul raport al ORDA pentru anul 2023 poate fi consultat online, pe platforma Monitoruloficial- e-monitor, oferind o perspectivă detaliată asupra activităților și realizărilor de marcă înregistrate de Oficiu.

TAGS:

drepturi de autor, proprietate intelectuala, ORDA, dezvoltare economica, cultura

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General